Fascia behandling

Fascia behandling — Vad det är, Risker, Priser & Biverkningar

Fascia behandling har blivit allt mer populärt som en djupvågsbehandling som används för att lindra smärta och förbättra rörligheten i kroppen. Denna behandling fokuserar på fascian, det tunna bindvävslagret som täcker musklerna och organen i kroppen. Fascian kan bli spänd och stel, vilket kan orsaka smärta och rörelsebegränsningar. Genom att använda en speciell apparat som skickar ut högfrekventa ljudvågor, kan fascian lösas upp och därigenom minska smärta och öka rörligheten.

I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om fascia behandling, inklusive hur det fungerar, vilka fördelar det kan ge och vilka förutsättningar som krävs för att du ska kunna genomgå en sådan behandling.

Bästa klinikerna för fascia behandling

KlinikFasciaClinicsMuskelvärksTadBindvävskliniken Göteborg
PlatsStockholm, Göteborg, MalmöUppsalaGöteborg
Behandlingar erbjudsDjupvågsbehandling, massage, träning och rehabiliteringDjupvågsbehandling, massage, stretching och träningDjupvågsbehandling, bindvävsmassage, yoga och träning
PrisnivåFrån 1 200 kr för en sessionFrån 750 kr för en sessionFrån 1 500 kr för en session
Kundrecensioner och betygGenomsnittsbetyg på 4,9/5 baserat på 100+ recensionerGenomsnittsbetyg på 4,8/5 baserat på 50+ recensionerGenomsnittsbetyg på 4,7/5 baserat på 30+ recensioner
TillgänglighetLättillgängliga lokaler med bra kommunikation och parkeringsmöjligheterBelägen i centrala Uppsala med god tillgänglighet för kollektivtrafik och parkeringBelägen centralt i Göteborg med god tillgänglighet för kollektivtrafik och parkering

Vad är fascia behandling?

Definition

Fascia behandling är en form av manuell terapi som fokuserar på att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian, det tunna bindvävslagret som täcker muskler och organ i kroppen. Fascian kan bli spänd och stel på grund av skador, sjukdomar eller långvarig inaktivitet, vilket kan orsaka smärta och rörelsebegränsningar. Genom att använda en speciell apparat som skickar ut högfrekventa ljudvågor, kan fascian lösas upp och därigenom minska smärta och öka rörligheten.

Hur det fungerar

Behandlingen fungerar genom att applicera en högfrekvent vibration på området som ska behandlas. Vibrationen tränger in i de djupare skikten av muskler och fascia, vilket skapar en mikromassageeffekt som hjälper till att lösa upp spänningar och blockeringar. Behandlingen ökar också blodflödet till området, vilket kan hjälpa till att minska inflammation och främja läkning.

Tekniker och verktyg

Fascia behandling kan utföras med olika tekniker och verktyg, inklusive:

 • Vibrationsterapi: En speciell apparat som skickar ut högfrekventa ljudvågor används för att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian.
 • Koppning: Koppning är en annan form av manuell terapi som också kan användas för att lösa upp spänningar i fascian. Under en koppningbehandling placeras glas- eller plastkoppor på huden, vilket skapar ett vakuum som drar upp huden och mjukvävnaden under. Detta kan hjälpa till att främja blodcirkulationen och lösa upp spänningar i fascian.
 • Triggerpunktsbehandling: Triggerpunkter är små områden i muskeln som kan orsaka smärta och spänningar. Genom att applicera tryck på dessa triggerpunkter kan spänningarna lösas upp och smärtan minska.
 • Stretching: Stretching kan hjälpa till att öka rörligheten i fascian och minska spänningar. Stretching kan utföras manuellt eller med hjälp av träningsredskap.

Sammanfattningsvis är fascia behandling en manuell terapi som fokuserar på att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian. Behandlingen kan utföras med olika tekniker och verktyg, inklusive vibrationsterapi, koppning, triggerpunktsbehandling och stretching. Genom att lindra smärta och öka rörligheten kan fascia behandling hjälpa till att förbättra din livskvalitet och främja ditt välbefinnande.

Fördelar med fascia behandling

Smärtlindring

En av de största fördelarna med fascia behandling är smärtlindring. Genom att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian kan smärta minskas eller helt försvinna. Behandlingen kan hjälpa till att lindra smärta och obehag i olika delar av kroppen, inklusive rygg, nacke, axlar, knän och höfter. Många människor som lider av kronisk smärta har haft goda resultat med behandlingen.

Ökad rörlighet och flexibilitet

Behandlingen kan också hjälpa till att öka rörligheten och flexibiliteten i kroppen. Genom att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian kan musklerna och lederna röra sig mer fritt och utan begränsningar. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av stelhet, muskelspänningar och begränsad rörlighet.

Minskad stress och avslappning

Fascia behandling kan hjälpa till att minska stress och främja avslappning. Under behandlingen slappnar musklerna av och spänningarna minskar, vilket kan ge en känsla av djup avslappning och välbefinnande. Behandlingen kan också främja frisättningen av endorfiner och andra ”feel-good” hormoner, vilket kan bidra till att minska stress och ångest.

Andra hälsofördelar

 • Förbättrad blodcirkulation: Genom att öka blodflödet till området kan fascia behandling främja läkning och återhämtning.
 • Minskad inflammation: Genom att minska spänningar och blockeringar i fascian kan behandlingen också bidra till att minska inflammation och svullnad i kroppen.
 • Förbättrad kroppshållning: Fascia behandling kan hjälpa till att korrigera obalanser och spänningar i kroppen, vilket kan förbättra kroppshållningen och minska risken för skador.

Förutsättningar för fascia behandling

Vilka tillstånd kan behandlas

Fascia behandling kan användas för att behandla en rad olika tillstånd, inklusive:

 • Ryggsmärta
 • Nacksmärta
 • Axelsmärta
 • Knäsmärta
 • Idrottsskador
 • Fibromyalgi
 • Begränsad rörlighet
 • Muskel- och ledspänningar
 • Andra smärttillstånd och rörelsebegränsningar

Vem som kan genomgå behandlingen

Fascia behandling kan utföras på personer i alla åldrar och med olika hälsotillstånd. Det är dock viktigt att du konsulterar med en läkare eller annan sjukvårdspersonal innan du genomgår behandlingen, särskilt om du har någon av följande tillstånd:

 • Graviditet: Om du är gravid eller misstänker att du är gravid bör du undvika att genomgå behandlingen.
 • Blödningstendenser: Om du har en ökad risk för blödning, till exempel på grund av en blodsjukdom eller om du tar blodförtunnande medicin, bör du undvika fascia behandling eller endast genomgå behandlingen efter samråd med din läkare.
 • Hudinfektioner: Om du har en hudinfektion eller hudsjukdom i området som ska behandlas, bör du avstå från behandlingen tills infektionen har läkt.
 • Cancer: Om du har cancer eller genomgår cancerbehandling bör du konsultera din läkare innan du genomgår behandlingen.

Kontraindikationer och risker

Fascia behandling är i allmänhet en säker behandlingsmetod med få risker eller biverkningar. Det finns dock vissa kontraindikationer och risker som bör beaktas, inklusive:

 • Ökad smärta: Ibland kan behandlingen orsaka ökad smärta eller obehag i området som behandlas. Detta är vanligtvis övergående och bör försvinna inom några timmar eller dagar efter behandlingen.
 • Blåmärken: Ett vanligt biverkning av fascia behandling är blåmärken i området som behandlas. Detta är vanligtvis milda och försvinner oftast inom några dagar.
 • Kontraindikationer: Som nämnts ovan finns det vissa tillstånd där fascia behandling kan vara kontraindicerat, såsom graviditet, blödningstendenser, hudinfektioner och cancer. Det är viktigt att diskutera dina hälsotillstånd med din läkare innan du genomgår behandlingen.

Hur går en behandling till?

Förberedelser

Innan du genomgår en fascia behandling är det viktigt att du förbereder dig på rätt sätt. Detta kan inkludera:

 • Prata med din terapeut: Innan du genomgår behandlingen bör du prata med din terapeut om dina hälsotillstånd och eventuella läkemedel du tar. Detta kan hjälpa till att minimera risken för biverkningar eller komplikationer.
 • Ta bort smycken och löst sittande kläder: Du bör ta bort smycken och löst sittande kläder som kan störa behandlingen. Det kan också vara en bra idé att ha på dig bekväma kläder som gör att du kan röra dig fritt.
 • Dricka vatten: Det är viktigt att du har druckit mycket vatten innan du genomgår behandlingen. Drick tillräckligt med vatten för att hjälpa till att främja läkning och återhämtning.

Själva behandlingen

Fascia behandling kan utföras med olika tekniker och verktyg, men i allmänhet går behandlingen till på följande sätt:

 • Du kommer att bli ombedd att ligga på en behandlingsbänk eller sitta på en stol.
 • Terapeuten kommer att applicera en speciell apparat på det område som ska behandlas.
 • Apparaten skickar ut högfrekventa ljudvågor som tränger in i muskler och fascia, vilket skapar en mikromassageeffekt som hjälper till att lösa upp spänningar och blockeringar.
 • Behandlingen kan orsaka viss obehag eller smärta, men det är vanligtvis övergående och försvinner inom några timmar eller dagar efter behandlingen.

Efterbehandling

Efter behandlingen kan det vara bra att göra följande för att främja läkning och återhämtning:

 • Dricka vatten: Det är viktigt att fortsätta dricka rikligt med vatten efter behandlingen för att hjälpa till att främja läkning och återhämtning.
 • Vila: Det kan vara bra att ta det lugnt efter behandlingen och undvika tunga aktiviteter som kan belasta musklerna och fascian.
 • Utföra lätt stretching: Lätt stretching kan hjälpa till att främja blodcirkulationen och öka rörligheten i musklerna och fascian.
 • Undvika smärta och obehag: Om du upplever smärta eller obehag efter behandlingen, undvik aktiviteter som kan förvärra symptomen.

Andra tekniker och behandlingar för fascian

Stretching och självmassage

Stretching och självmassage är en annan effektiv teknik för att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian. Genom att utföra enkla stretchingövningar och självmassage kan du öka blodcirkulationen och öka rörligheten i musklerna och fascian. Det finns olika typer av stretching och självmassage som kan användas för att behandla fascian, inklusive foam rolling och yoga.

Akupunktur och akupressur

Akupunktur och akupressur är traditionella behandlingsmetoder som används för att behandla olika hälsotillstånd, inklusive smärta och stress. Genom att applicera tryck på specifika punkter på kroppen kan akupunktur och akupressur hjälpa till att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian. Dessa behandlingsmetoder kan också främja blodcirkulationen och öka rörligheten i kroppen.

Fysioterapi och kiropraktik

Fysioterapi och kiropraktik är andra behandlingsmetoder som kan användas för att behandla fascian. Fysioterapi fokuserar på att återställa rörligheten och funktionen i kroppen genom olika övningar och tekniker. Kiropraktik fokuserar på att justera ryggraden och kroppens leder för att återställa rörligheten och lindra smärta och obehag. Båda behandlingsmetoderna kan hjälpa till att lösa upp spänningar och blockeringar i fascian och främja läkning och återhämtning.

Vanliga frågor och svar om behandlingen

Vad är fascia behandlingar?

Det är en teknik som används för att lösa upp spänningar och blockeringar i kroppens fascia. Detta görs vanligtvis genom att använda högfrekventa ljudvågor som tränger in i musklerna och fascian för att skapa en mikromassageeffekt.

Vad kan jag förvänta mig under en fascia behandling?

Under en behandling kan du förvänta dig att känna en viss smärta eller obehag när terapeuten applicerar apparaten på det område som ska behandlas. Behandlingen kan också göra att du känner dig avslappnad och lättnad från smärta och spänningar.

Vilka hälsofördelar kan jag få av fascia behandlingar?

Behandlingen kan ge flera hälsofördelar, inklusive smärtlindring, ökad rörlighet och flexibilitet, minskad stress och avslappning samt förbättrad blodcirkulation och lymfflöde.

Vilka tillstånd kan behandlas med fascia behandlingar?

Fascia behandlingar kan användas för att behandla olika hälsotillstånd, inklusive ryggsmärta, muskelspänningar, fibromyalgi, idrottsskador och posturala obalanser.

Är fascia behandlingar säkra?

Behandlingarna är vanligtvis säkra, men det finns vissa kontraindikationer och risker som bör beaktas. Det är viktigt att diskutera med din terapeut om eventuella hälsotillstånd eller läkemedel du tar innan du genomgår behandlingen.

Hur lång tid tar en fascia behandling?

En fascia behandling tar vanligtvis mellan 30 och 60 minuter, beroende på det område som ska behandlas och intensiteten av behandlingen.

Hur många behandlingar behövs för att uppnå resultat?

Antalet behandlingar som behövs för att uppnå resultat varierar beroende på det individuella hälsotillståndet. Många människor upplever lindring av sina symptom efter en enda behandling, medan andra kan behöva flera sessioner för att uppnå önskade resultat. Din terapeut kan hjälpa till att skapa en behandlingsplan som är anpassad efter dina specifika behov.

Källor

 1. ”Fascia: vad det är och hur man behandlar den” av Amanda B. – Healthline, hämtad 22 mars 2023, https://www.healthline.com/health/fascia-treatment
 2. ”Vad är fascia och vad gör den?” av Ulrica Norberg – Hälsoliv, hämtad 22 mars 2023, https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vad-ar-fascia-och-vad-gor-den/
 3. ”Allt du behöver veta om djupvågsbehandling” av Annika Leone – Svensk Massage, hämtad 22 mars 2023, https://www.svenskmassage.se/djupvagsbehandling/
 4. ”Fascia: the tensional network of the human body” av R. Schleip, T.W. Findley, L. Chaitow, and P. Huijing – Elsevier, hämtad 22 mars 2023, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364815216300671
 5. ”Fascia treatment” – FasciaClinics, hämtad 22 mars 2023, https://fasciaclinics.com/se/behandling

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *