keratinbehandling

Keratinbehandling — Förberedelser, Risker & Biverkningar

Keratinbehandlingar har blivit allt mer populära de senaste åren, särskilt bland personer med lockigt och frissigt hår. Men vad är egentligen en keratinbehandling? Hur fungerar det? Och vad kan du förvänta dig av resultatet? I denna artikel kommer vi att ge dig en översikt av allt du behöver veta om denna hårbehandling, inklusive dess fördelar och nackdelar, hur man förbereder sig för det och hur man tar hand om håret efteråt. Så om du funderar på att prova denna behandling eller bara vill veta mer om det, fortsätt läsa!

Tips: Läs gärna om K18 som är en liknande hårbehandling.

Bästa salongerna för keratinbehandling

SalongPlatsPrisnivåBetygErfarenhet av keratinbehandlingarAndra erbjudna tjänster
Fair With HairStockholm800 kr5/5Mycket erfarenhetHåravfärgning, hårförlängningar, klippning och styling
Styling by BrazilStockholm1100 kr4/5Mycket erfarenhetKlippning, färgning, extensions, uppsättningar och styling
Jackie’s Salong & ShopMalmö1250 kr3,8/5Låg-Medel erfarenhetKlippning, färgning, extensions, uppsättningar och styling

Hur fungerar en keratinbehandling?

Processen

En keratinbehandling är en hårbehandling som syftar till att göra håret mjukare, glansigare och mindre frissigt. Processen börjar med att tvätta håret noggrant med ett speciellt djuprengörande schampo för att ta bort alla rester av stylingprodukter, oljor och smuts från håret. Sedan appliceras en keratinlösning på håret, som innehåller en hög koncentration av keratin, ett protein som finns naturligt i håret. Keratinlösningen appliceras från rot till topp och masseras in i håret noggrant. Efter att keratinlösningen har applicerats jämnt över hela håret, används en plattång för att ”försegla” keratinet i håret genom att värmebehandla det.

Produkter som används

En keratinbehandling kan göras med olika typer av produkter, men de flesta innehåller en hög koncentration av keratin och ofta också formaldehyd eller formaldehydfrigörare som hjälper till att aktivera keratinet. Det finns också formaldehydfria alternativ för personer som är känsliga för denna kemikalie. Andra ingredienser som ofta finns i keratinbehandlingsprodukter inkluderar aminosyror, vitaminer och växtbaserade extrakt.

Hur lång tid tar det?

Tiden det tar att genomföra en keratinbehandling varierar beroende på hårets längd, tjocklek och textur. Generellt tar en keratinbehandling mellan två till fyra timmar att genomföra. Men det är viktigt att tänka på att det tar minst 72 timmar (eller ibland längre) för keratinet att ”sätta sig” i håret och för resultatet att bli synligt. Under denna tid ska man undvika att tvätta håret, svettas eller utsätta håret för fukt.

Fördelar med keratinbehandlingar

Mjukare och glansigare hår

Ett av de främsta fördelarna med en keratinbehandling är att det gör håret mjukare och glansigare. Eftersom keratinet tränger in i hårstråna och återfuktar det från insidan, så blir håret mer hanterbart och får en vackrare glans. Detta gör att håret ser friskare och mer livfullt ut.

Mindre frissigt hår

En annan fördel med en behandlingen är att det minskar mängden frissigt hår. Eftersom keratinet gör håret mjukare och mer hanterbart, minskar det också mängden hår som stickar ut och ser ”frissigt” ut. Detta är särskilt fördelaktigt för personer med lockigt eller vågigt hår som har svårt att kontrollera sitt hår på egen hand.

Tidsbesparing vid styling

En keratinbehandling kan också spara tid när det kommer till styling av håret. Eftersom håret blir mjukare och mer hanterbart, tar det mindre tid att platta eller locka håret. Detta kan vara en stor fördel för personer med tjockt eller lockigt hår som annars kan ta mycket tid och ansträngning för att styla.

Nackdelar med keratinbehandlingar

Risker och biverkningar

Trots att keratinbehandlingar är relativt säkra, finns det vissa risker och biverkningar som man bör vara medveten om. En av de vanligaste biverkningarna är att personer kan uppleva obehag och irritation i ögonen, näsan och halsen på grund av formaldehyd eller andra kemikalier som används i behandlingen. Andra möjliga biverkningar inkluderar torrhet i hårbotten, klåda, mjäll och håravfall. Det är också viktigt att notera att personer med astma eller andra luftvägsproblem bör vara försiktiga med att utsätta sig för formaldehyd, vilket kan orsaka andningsproblem.

Kostnad

En annan nackdel med behandlingen är att det kan vara dyrt att genomföra. Priset för en behandling varierar beroende på var man bor och vilken salong man går till, men i genomsnitt kostar det mellan 2000-4000 kr. Dessutom är det viktigt att tänka på att en keratinbehandling kräver underhåll, vilket också kan vara kostsamt i längden.

Underhåll

Efter en keratinbehandling krävs det också underhåll för att håret ska förbli mjukt och glansigt. Detta inkluderar att använda ett speciellt sulfatfritt schampo och balsam som hjälper till att behålla keratinet i håret. Det är också viktigt att undvika att utsätta håret för för mycket värme eller fukt, eftersom detta kan påverka hårets kvalitet negativt. Underhållskostnaderna kan därför bli höga och det är viktigt att man tänker på dessa kostnader innan man bestämmer sig för att göra en behandling.

Vanliga frågor och svar

Vad är en keratinbehandling?

En keratinbehandling är en hårbehandling som används för att återfukta, mjukgöra och ge glans åt håret. Behandlingen går ut på att applicera keratin och andra återfuktande ämnen på håret, för att sedan platta eller locka håret med värme.

Hur länge varar effekten av en behandlingen?

Effekten av en keratinbehandling kan variera, men i genomsnitt håller den i upp till sex månader.

Kan alla göra en keratinbehandling?

Behandlingarna passar de flesta hårtyper, men personer med mycket skadat eller tunt hår bör undvika behandlingen. Det är också viktigt att tänka på att personer med astma eller andra luftvägsproblem bör vara försiktiga med att utsätta sig för formaldehyd, vilket kan orsaka andningsproblem.

Hur lång tid tar en keratinbehandling?

En behandling tar vanligtvis mellan två till fyra timmar att genomföra, beroende på hårets längd och tjocklek.

Hur ofta kan man göra en behandling?

Hur ofta man bör göra en keratinbehandling beror på hårets längd, tjocklek och textur samt hur mycket man utsätter det för värme och stylingprodukter. Generellt sett kan en behandling hålla i upp till sex månader, men det kan också behöva göras om efter tre till fyra månader för att håret ska behålla sin mjukhet och glans.

Kan man färga håret efter en behandling?

Ja, man kan färga håret efter en keratinbehandling, men det rekommenderas att man väntar minst två veckor innan man gör det för att undvika att skada håret.

Hur mycket kostar en keratinbehandling?

Priset för en keratinbehandling varierar beroende på var man bor och vilken salong man går till, men i genomsnitt kostar det mellan 2000-4000 kr.

Förberedelser inför en keratinbehandling

Vad man ska undvika innan behandlingen

Innan du genomgår en keratinbehandling, finns det vissa saker som du bör undvika för att säkerställa att behandlingen ger det bästa möjliga resultatet. Det är viktigt att undvika att tvätta håret i minst 48 timmar innan behandlingen, eftersom det kan ta bort naturliga oljor från håret och göra det svårare för keratinet att tränga in i hårstråna. Det är också viktigt att undvika att använda hårspray, gel eller andra stylingprodukter som kan lämna rester i håret, vilket kan förhindra att keratinet tränger in i håret.

Hur man förbereder håret

För att förbereda håret inför en keratinbehandling bör man tvätta håret noggrant med ett djuprengörande schampo för att ta bort alla rester av stylingprodukter, oljor och smuts från håret. Efter tvätten ska man torka håret helt och undvika att använda några stylingprodukter. Det är också viktigt att tänka på att man bör klippa håret före behandlingen för att ta bort eventuella skadade eller kluvna toppar som kan göra håret svårare att hantera.

Hur man väljer en kvalificerad stylist

Det är viktigt att välja en kvalificerad och erfaren stylist när man genomgår en behandling. En bra stylist kommer att kunna bedöma ditt hår och välja rätt typ av keratinbehandling för dina behov. Innan du väljer en stylist, bör du fråga efter rekommendationer från vänner eller söka efter recensioner online. Det är också viktigt att kontrollera stylistens utbildning och erfarenhet, samt vilken typ av produkter de använder i sina behandlingar. En seriös stylist kommer också att ge dig noggranna instruktioner om hur du ska ta hand om ditt hår efter behandlingen.

Eftervård av håret efter en keratinbehandling

Hur man tvättar håret

Efter en keratinbehandling är det viktigt att tvätta håret på rätt sätt för att behålla resultatet så länge som möjligt. Först och främst bör man vänta minst 72 timmar innan man tvättar håret efter behandlingen. När man sedan tvättar håret, bör man använda ett sulfatfritt schampo och balsam som hjälper till att behålla keratinet i håret. Det är också viktigt att tvätta håret försiktigt och undvika att gnugga eller borsta det för hårt.

Hur man stylar håret

Efter en keratinbehandling är det viktigt att undvika att utsätta håret för för mycket värme eller fukt. Detta kan påverka kvaliteten på keratinet och göra håret mindre mjukt och glansigt. Det är därför en bra idé att undvika att använda värmeverktyg för styling, eller åtminstone använda en lägre temperatur. Att låta håret självtorka är också en bra idé. Om man vill använda värmeverktyg, bör man använda en värmeskyddande produkt för att skydda håret.

Hur ofta man behöver göra en keratinbehandling igen

Hur ofta man behöver göra en keratinbehandling beror på hårets längd, tjocklek och textur, samt hur mycket man utsätter det för värme och stylingprodukter. Generellt sett kan en behandling hålla i upp till sex månader, men det kan också behöva göras om efter tre till fyra månader för att håret ska behålla sin mjukhet och glans. Det är viktigt att tänka på att för mycket behandling kan skada håret, så man bör inte överdriva användningen.

Risker med behandlingen

Precis som med alla hårbehandlingar finns det vissa risker för en keratinbehandling som man bör vara medveten om. En av de största riskerna är den använda kemikalien formaldehyd eller dess derivat, som kan orsaka obehag och irritation i ögonen, näsan och halsen. Personer med astma eller andra luftvägsproblem bör vara extra försiktiga med att utsätta sig för formaldehyd. Andra möjliga biverkningar inkluderar torrhet i hårbotten, klåda, mjäll och håravfall. Dessutom kan överanvändning av keratinbehandlingar göra håret skört och försvaga det över tid.

Vad man kan göra för att minimera riskerna

För att minimera riskerna med behandlingen, finns det några saker man kan göra. Först och främst bör man välja en kvalificerad stylist som har utbildning och erfarenhet av keratinbehandlingar. Man bör också kontrollera vilka produkter som används i behandlingen och se till att de är säkra och formaldehydfria om man har en känslighet för detta ämne. Att följa instruktionerna för eftervård efter behandlingen är också viktigt för att minska risken för biverkningar och skador på håret. Det är också bra att begränsa hur ofta man gör keratinbehandlingar och inte överanvända dem för att undvika att skada håret.

Keratinbehandling hemma – Detta måste du känna till innan

keratinbehandling hemma

Att utföra en keratinbehandling hemma kan låta som en lockande idé, eftersom det kan vara billigare och mer bekvämt än att besöka en professionell salong. Men det är viktigt att notera att keratinbehandlingar innehåller kemikalier som kan vara farliga om de används på fel sätt, så det är viktigt att vara försiktig och göra sin forskning innan man försöker göra en keratinbehandling hemma.

Först och främst är det viktigt att välja rätt produkt. Det finns många keratinbehandlingskit som säljs online eller i butiker, men inte alla är lika säkra eller effektiva. Man bör noga läsa produktinformationen och kontrollera att produkten inte innehåller formaldehyd eller andra farliga kemikalier. Det är också viktigt att följa instruktionerna noga för att undvika skador på håret eller irritation på huden eller ögonen.

Det är också viktigt att förbereda håret ordentligt innan man börjar behandlingen. Detta inkluderar att tvätta håret noggrant med en sulfatfri schampo, torka håret helt och kamma det försiktigt för att undvika skador på håret.

Under behandlingen bör man använda handskar och se till att man arbetar i ett välventilerat område. Man bör också vara försiktig med mängden produkt man applicerar och undvika att överbelasta håret, vilket kan orsaka skador och biverkningar.

Efter behandlingen är det viktigt att följa instruktionerna för eftervård för att se till att håret håller sig mjukt och glansigt. Detta inkluderar att undvika att tvätta håret i minst 72 timmar efter behandlingen och använda ett sulfatfritt schampo och balsam som är avsett för keratinbehandlat hår.

Sammanfattning

Keratinbehandlingar är en populär hårbehandling som används för att ge håret ökad mjukhet, glans och färre frissiga strån. Behandlingen går ut på att applicera keratin och andra återfuktande ämnen på håret, för att sedan platta eller locka håret med värme. Trots att behandlingen är relativt säker, finns det vissa risker och biverkningar som man bör vara medveten om, såsom obehag och irritation i ögonen, kostnaden för behandlingen samt kostnader för underhåll efter behandlingen. För att minimera riskerna bör man välja en kvalificerad stylist, se till att produkterna som används är säkra och formaldehydfria, följa instruktionerna för eftervård och begränsa hur ofta man gör keratinbehandlingar.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *